Trailerfilm på bruket, papperstillverkningen och bruksmiljön

Om Tumba bruksmuseum

Tumba bruksmuseum berättar om Sveriges sedelhistoria och om de människor som levt och arbetat på Tumba pappersbruk. Svenskt sedelpapper har tillverkats i Tumba bruk, strax söder om Stockholm, sedan 1755. Än idag är tillverkningen av sedelpapper i gång på bruket.

Bevarat hantverkstraditionen

Handpapperstillverkningen är hjärtat i museets verksamhet än idag, vi erbjuder erbjuder både visningar och prova på-verksamhet. Vår verkstad ligger i Röda magasinet där även utställningen om papperets historia finns. Vi tillverkar papper för hand med bomullsmassa som vi maler i vår Holländare.

Testa att göra ditt eget papper

En del av Statens historiska museer

2002 sålde Riksbanken sedelproduktionen till Crane AB som fortsatt verksamheten på ett avstängt område intill museet. Riksbanken lämnade samtidigt övriga byggnader i gåva till svenska staten och Statens fastighetsverk förvaltar idag bruksområdet som ett nationellt kulturarv.

Tumba bruksmuseum invigdes 2005 och ingår i myndigheten Statens historiska museer. Museet finansieras främst av Stiftelsen Tumba Bruk som inrättades av Riksbanken i samband med försäljningen av Tumba Bruk år 2002. Därutöver bidrar Botkyrka kommun och Crane AB årligen med driftsbidrag.

Besök myndighetens webbplats

Besök bruket

I fyra hus inom bruksområdet finns utställningar om brukets-, papperets- och sedlarnas historia. Holländska pappersmästare, brukspersonligheter och en skolmoster kliver fram ur historien. Här skildras arbetet kring sedel- och papperstillverkningen och den speciella arbetsmiljön där arbetarna också bodde. Det är det lilla samhället i det stora sammanhanget.

Planera ditt besök

Bronsplakat på fasaden av ett gult hus
Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.

Ett statligt byggnadsminne

Den svenska regeringen har februari 2023 utsett Tumba bruk till ett statligt byggnadsminne. Avsikten med en byggnadsminnesförklaring är att garantera ett långsiktigt bevarande och ett underhåll av hög kvalitet, men även att göra byggnader och miljöer tillgängliga så att människor ska kunna uppleva och tillägna sig kunskaper om historien.

Motiveringen lyder:

Tumba pappersbruk representerar en levande bruksmiljö med kontinuitet från 1700-talet fram till i dag. Anläggningen är en unikt samlad bruksmiljö som berättar om 250 år av obruten papperstillverkning och av svensk sedelhistoria.

Läs mer på Regeringens webbplats

Kontakt

Postadress, leveransadress och kontaktuppgifter till personal.

Museipedagog som håller upp handgjort papper
Foto: Erik Lernestål, Tumba bruksmuseum/SHM.

Press och media

Presskontakter, pressbilder, föremålsbilder och bildarkiv. Välkommen att kontakta oss om du är journalist eller representerar media.

Museipedagog som gör papper, bilden är tagen genom en mobilskärm..
Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.

Cookies på webbplatsen

Tumba bruksmuseums webbplats använder analysverktyget Google Analytics för att kunna förbättra innehåll, navigation och struktur.

Närbild på föremål
Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.

Tillgänglighets­redogörelse

Vi vill att du som besöker vår webbplats ska kunna ta del av vårt utbud på ett enkelt sätt, oavsett funktionsförmåga.

Närbild på antika böcker bakom en inglasad bokhylla
Foto: Ola Myrin, Tumba bruksmuseum/SHM.

Följ oss på sociala medier

Tumba bruksmuseum finns på Facebook och Instagram. Vi publicerar information om våra samlingar samt tipsar om aktuella program och erbjudanden.

Följ oss på Facebook.
Följ oss på Instagram: @tumbabruksmuseum

Närbild på händer som trycker på en mobilskärm.
Foto: Shutterstock.

Håll koll på vad som händer!

Familj som leker bakom ratten i en brandbil