Aktiviteter

Barn som gör ett handavtryck

Program hösten 2019

Om inget annat anges så har programmet fri entré

Slagsta Gille spelmansstämma

Datum: 24 augusti, kl 13-17
Det blir en härlig folkmusikfest när Slagsta Gille håller spelmansstämma på Tumba bruksmuseum. Ta med ditt instrument och kom. Mellan kl. 13-17 fylls museet och parken av spelmän. Uppträdanden på lilla scenen. Klockan 14 kan du prova på olika instrument och klockan 15 ges en introduktion till schottis.

Vi är Botkyrka-festivalen

Datum: 25 augusti
Träffa oss på familjefestivalen i Hågelby och tillverka ett papper med avtryck av din hand.

För mer information om festivalen

Bebishänder

Datum: 27 augusti, 18 september, 14 oktober och 20 november
Insläpp från kl. 9.45 och start kl. 10
Gör vackra hand- och fotavtryck med din bebis. Vi arbetar med bomullspapper och gör vattenmärken som blir ett fint minne. Kostnad 50 kronor/papper.

Äppeldagen

Datum: 14 september
Kom och provsmaka äppelsorter och delta i vårt äppelquiz.

Kurser i papperstillverkning

Nybörjare start 24 september, 5 tillfällen
Fortsättning start 5 november, 5 tillfällen
Funktionsnedsättning start 24 september, 5 tillfällen

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan
Se kursbeskrivning och anmäl dig

Specialaktivitet under Seniorveckan

Datum: 17 september, kl 13.00
Papperstillverkning och visning om livet på bruket. Aktiviteterna sker i mindre grupper med ett lugnt tempo och stora taktila möjligheter. I samarbete med Botkyrka kommun. Föranmäl dig till carina.savborg@botkyrka.se

UnderBara Barn-mässan i Älvsjö

Datum: 11-13 oktober
Kom till oss på mässan UnderBara Barn och tillverka ett papper.

Öppet hus i den gamla brandstationen

Datum: 27 oktober, visning kl 11
Botkyrkas första brandstation, Spruthuset. Här finns svabbar, pumpsprutor och en brandbil. Vi berättar om bränderna som härjat på sedelpappersbruket. I samarbete med Botkyrka brandstation.

Höstlov- spökar det på Tumba bruk?

Datum: 29 oktober-3 november
En familjevisning om pappersmakaren som spillde pappersmassa, förvaltarens dåliga minne och kusken som ringde för sent. Kan vi se spår av dem idag? Avslutningsvis besöker vi skolmosterns rum där det kanske också spökar? Frågesport bland pumpor och spindlar.

Julpyssel

Datum: 14-15 december
Pyssla din egen smällkaramell. Dekorera med änglar, glitter och band. Fyll med en pralin att längta efter till julgransplundringen.

Jullovsöppet

Datum: 21-22 och 26-29 december, 2-5 januari,
Förvaltare Fiebelkorns jul kl.13
En interaktiv familjevisning om julfirandet. Jultuppen plockas fram och skolsalen pyntas. Vi leker Mussla sko och berättar en julsaga. Julgransplundring 5 januari, Se vår webb för mer info. Alltid under allmänna öppettider: Pengalabbet – spel och utställning om vardagsekonomi. Tillverka eget papper. Visning av papperstillverkningen.

Julgransplundring

Datum: 5 januari
Mer information kommer längre fram.

Ladda ner program hösten 2019 som pdf-fil


Program året runt

Visning sommartid

1 maj – 31 augusti: Tisdag till söndag visar vi handpapperstillverkningen kl. 11.30 och 14.00. Det är kostnadsfritt att följa med. Visningen passar alla åldrar.

Visning varje helg

1 september – 30 april: Varje lördag och söndag visar vi handpapperstillverkningen kl. 12. Det är kostnadsfritt att följa med. Visningen passar alla åldrar.

Papperstillverkning för hand

Under museets öppettider kan du prova på att göra eget papper. Kostnad 50kr/person och det färdiga papperet skickas till er när de torkat.

Utflykt till bruket?

Är ni en grupp på fler än 10 personer så vill vi gärna att ni föranmäler ert besök. Ring 08-519 553 46 eller mejla till: info@tumbabruksmuseum.se

Egen kväll i pappersverkstan

Vi tar emot grupper för pappersworkshop i vår verkstad. Samla ett gäng kompisar och boka in en kväll för egen papperstillverkning. Kostnad från 200 kronor/person.