Aktiviteter

Barn som gör ett handavtryck

Program våren 2020

Under rådande omständigheter med Covid-19 (Coronaviruset) har ändrat innehållet i vårens program. Alla aktiviteter är anpassade utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Utomhusaktiviteter

Sedeljakten

Datum och tid: torsdag-söndag, kl 11-16
Pris: kostnadsfritt
Ett familjequiz i parken med kluriga frågor om bruket- och sedlarnas historia. Passar från 8 år. Kostnadsfritt.

Audioguide

Datum och tid: torsdag-söndag, kl 11-16
Pris: kostnadsfritt
Vår audioguide går att ladda ned kostnadsfritt och använda vid eget besök i utställningarna. För våra vuxna besökare. I den finns även spår med gamla lekar som passar utmärkt för exempelvis familjer att prova i parken.

Boule och kubb

Datum och tid: torsdag-söndag, kl 11-16
Pris: kostnadsfritt
Låna bouleplanen eller ett kubbspel i brukets vackra park.

Brukspromenad för föräldralediga

Datum och tid: 7 maj, 4 juni, kl 10
Pris: Kostnadsfritt
En guidad tur utomhus i den kulturhistoriska miljön på bruket. Upplev historia i barnvagnstakt och med skönt avstånd till övriga deltagare. Samling och avslut vid museets entré. Ingen föranmälan krävs.

Söndagar i pappersverkstan (inställt 14 juni)

Datum och tid: söndagar från 3 maj kl. 12-15
Pris: Materialkostnad 50 kr

Under våren och sommaren är temat i pappersverkstan papper med växter. Plocka med dig blommor och strån att dekorera ditt papper med. Denna aktivitet planeras att hållas utomhus med anpassat antal deltagare. Vi reserverar oss för att aktiviteten ställs in vid dåligt väder.

Inställt: Bebishänder – för föräldralediga

Datum och tid: 7 maj, 4 juni,  kl. 10
Vi måste tyvärr meddela att aktiviteten bebishänder är inställd. Återköp av biljett görs via: info@tumbabruksmuseum.se

Inställt: Lilla trädgårdsklubben

Datum och tid: Start 29 maj kl. 16 (totalt tre träffar)
Lilla trädgårdsklubben är för dig som vill vara med om sådd och skörd i trevligt sällskap. I våra trädgårdar odlar vi rotsaker, kål och bär. Aktiviteten genomförs i samarbete med Statens fastighetsverk.

Fullbokat: Bild- och formläger för unga

Datum och tid: 15-18 juni
Pris: kostnadsfritt

För dig som är 12-15 år erbjuder vi, i samarbete med Botkyrkabyggen, ett dagläger då deltagarna i liten grupp får utforska olika skapandeformer så som blyerts, akvarell, tusch och kol. Vi utgår från det handtillverkade papperet som material för konstnärligt uttryck. Inga förkunskaper krävs.

Digital kurs: Gör ditt eget papper (fem kurstillfällen)

När: varje måndag 7 september-5 oktober, kl 14.30-17.15
Var: Kursen hålls som ett Microsoft Teams möte. En möteslänk skickas ut till deltagarna och genom att klicka på den ansluter man med videolänk till kursen
Pris: 1000 kr

Varje kurstillfälle startar med en gemensam teorigenomgång där kursledaren även kommer att visa några moment i tillverkningen. Därefter arbetar varje deltagare separat men kursledaren finns tillgänglig för frågor, tips och råd. I slutet återsamlas gruppen för en avslutande diskussion. Kursens mål är att deltagarna ska ha en djupare förståelse för papper som material, själva kunna tillverka pappersmassa, forma ark och efterbearbetning. Vi går även igenom moment som växter i papper, egna vattenmärken och skickar ut bomullsmassa till alla att använda under kursens gång.

Kursen är ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan och Tumba Bruksmuseum.

Anmäl dig via Studieförbundet Vuxenskolan

Digitalt utbud

Ta del av Tumba bruksmuseums spännande historier, guidade visningar, lär dig göra eget papper, oavsett var du befinner dig.

Upptäck vårt digitala utbud

Papperstillverkning för hand

Datum och tid: varje onsdag 23 september-21 oktober, kl 17.30-19.45
Pris: 1000 kr

Papperstillverkning för hand är ett gammal charmigt hantverk som vi inte vill ska dö ut. Det första papperet tillverkades för 2000 år sedan. Numera är papper ett material som vi använder i vardagen och som vi kanske inte uppskattar som vi borde eller tänker på hur det kom till från början. Vi använder bomullslinters, som är vårt råmaterial. Lån av formar och material ingår i kursavgiften.

Du lär dig

  • Ett gammalt hantverk för hand
  • Hela processen att tillverka eget papper
  • Att mala pappersmassa
  • Att tillverka eget handformat papper
  • Papperstillverkningens historia

Var är kursen?

Tumba Bruksmuseum ligger söder om Stockholm, i Tumba, i en underbar gammeldags miljö som får dig att tänka dig tillbaka i tiden.

Denna kurs har vi i samarbete med Tumba Bruksmuseum.

Kursledare

Richard Kjellgren, 1e antikvarie på Tumba Bruksmuseum, har arbetat med handpapperstillverkning sedan 2005 då han lärdes upp av museets dåvarande pappersmästare Gunnar Ståhl. Richard är en uppskattad kursledare, guide, curator och han har en gedigen kunskap inom handpapperstillverkningens alla moment.

Boka kursen Papperstillverkning för hand