Tumba Bruksmuseum
Tumba Bruksmuseum

Tumba bruk under 1700-talet

Trots mycket arbete går det inte så bra med tillverkningen av sedelpapper de första åren. Man behöver hjälp! Vid den här tiden tillverkas det bästa papperet i Europa i Holland.

Kan man möjligtvis locka en duktig holländsk pappersarbetare till Sverige? Rikets ständers bank lyckas hitta två bröder som är intresserade. De heter Jan och Erasmus Mulder. Men det är inte riskfritt att flytta till Sverige, yrkeshemligheter får inte spridas hur som helst, det kan till och med vara straffbart. Jan kan inte hålla tyst om resan. Han hamnar i fängelse och dör ganska snart. För brodern Erasmus går det däremot bättre. Efter en dramatisk flykt från Holland, utklädd till bonde, kommer Erasmus till Tumba den 10 juni 1758.

Efter Erasmus instruktioner tillverkas snart bättre papper. Ett år efter att Erasmus anlänt kommer också hans yngre bror, Casper, med familj, till Tumba för att hjälpa till. De är duktiga och får bra betalt. Samma år (1759) kan de visa upp det första provet på sedelpapper.

Nu förbättras fabrikshuset och fler bostäder och ekonomibyggnader byggs. Man öppnar också ett värdshus där brukets ogifta arbetare kan få lagad mat och hjälp med tvätt. Ån leds i en stenlagd kanal, trädgårdstäppor anläggs och en allé av aspar planteras längs brukets huvudgata.

 

Tumba Bruks historia - inledning Tumba bruks historia
   Tumba Bruks historia - 1700tal 1700-tal
   Tumba Bruks historia - 1800tal 1800-tal
   Tumba Bruks historia - 1900tal 1900-tal
   Tumba Bruks historia - 2000tal 2000-tal
   Tåget till Tumba Tåget till Tumba
   Brukssamhälle Brukssamhälle
pappersskolan Pappersskolan
Bruka en bruksmiljö Bruka en bruksmiljö
Barnen på bruket Barnen på bruket

Lärarhandledning Lärarhandledning
pdfer PDF
litteraturtips Läs mer
ordlista Ordlista (SFI)

 

Kölnan
Huset Kölnan byggs år 1763.